Felhasználók és élmények

Geekle UX/UI beszámoló

UX-szakértőink, Jaksa Orsolya és Gőcze Tímea márciusban vettek részt a Geekle UX/UI Summit online előadássorozatán, ahol többek között a Google, a Figma, az IBM, a Ubisoft és a United Airlines szakemberei tartottak előadásokat. A prezentálók egészen változatos területekről érkeztek, volt köztük UI-os, grafikus irányt képviselők, UX kutatók és stratégák, illetve front-end fejlesztők is.

 

Első nap: karriertippek és hogyan előzd meg a kiégést

A kétnapos rendezvény első fele (Junior track) főként karriertanácsadásról szólt, olyan témákkal, mint például:

  • hogyan maradjunk kreatívak és hogyan inspirálódjunk
  • kommunikációs, prezentációs készségek
  • hogyan fedezzük fel és aknázzuk ki hiányosságainkat (tudásban és kompetenciában is)
  • mire figyeljünk a portfóliónk összerakása során

Marc Ballart Germà (Game Designer, Ubisoft) előadása a felhasználói- és játékélmény tervezésről különösen érdekes volt. Szót ejtett arról, hogy játéktervezés során egy UX designer felelőssége, hogy a játékos hogyan interaktál a játékban lévő elemekkel, illetve, hogy a felületnek hogyan és milyen visszajelzéseket kell adnia a felhasználónak.

Beszélt a játéktervezés és a weboldalak, appok tervezése közötti különbségekről is, például, hogy egy digitális felületnél a cél az, hogy a felhasználó a lehető leggyorsabban el tudja végezni a feladatát és minél kevesebb időt kelljen eltöltenie egy-egy felületen. Ezzel szemben egy játékkal akár több száz, de akár ezer órát is eltöltenek a felhasználók – itt a szórakoztatás a cél és hogy minél hosszabb ideig le lehessen foglalni a játékosokat.

Az első nap elhangzott üzenetekből a saját munkámba leginkább beépíthetőnek a “UX cycle of Excellence” című előadáson hangzott el. Az előadó már több, mint 20 éve dolgozik a UX szakmában, de kiemelte, hogy mindig lehet olyan területeket találni, ahol fejlődni és tanulni tudunk, akár még 20 év munka után is, mivel a UX egy folyamatosan fejlődő szakma.

UX stratégiák és kitöltött űrlapok

A második napon (Senior track) sokféle témát lefedtek az előadók, például

  • AR-, MR- és VR-világ
  • Recesszió, alkalmazkodás a változó munkaerőpiachoz
  • UX stratégia és tanácsadás
  • Mesterséges Intelligencia
  • Kulturális különbségek, a kultúra hatása a UX-re

Nagyon érdekes volt a “UX Strategy: Unlocking the true potential of design with a business-like approach” című előadás. UX stratégia és tanácsadás volt a fő téma, ami magában foglalta a cégen belüli UX kompetenciák fejlesztésének témáját is.

 

Az előadásban Helena Hill meggyőzően beszélt a UX stratégia fontosságáról: ha ez megfelelően van kidolgozva, akkor növelheti a felhasználói elégedettséget, a konverziós arányokat és javíthatja az üzleti eredményeket is. Az előadás szerint a legsikeresebb UX stratégia egyik jellemzője, hogy a cégen belül minden divízió adaptálja és használja a stratégiát.

A sikeres UX stratégia tervezéséhez elengedhetetlen, hogy bevonódjunk a cég hátterébe és működésébe: megismerjük a cég által használt technológiákat, platformokat, stakeholder interjúkat rögzítsünk, hogy megértsük az igényeket és tisztában legyünk a lehetőségekkel és erőforrásokkal. Ezen túl fontos megérteni és átlátni a cég struktúráját és működését is: milyen a belső kultúra, mennyire lesz nehéz egy új UX stratégiát bevezetni.

A cégen belüli UX stratégia kialakítása egy folyamat, aminek valójában nincs konkrét vége: folyamatosan javítani és dolgozni kell rajta, ahhoz, hogy a későbbiekben is biztosak legyünk benne, hogy működni fog. A különböző hierarchiai szintek és divíziók közötti elválasztásokat is fontos megszüntetni ahhoz, hogy sikeresek legyünk, hiszen így tudunk minden szintről és minden divíziótól ötleteket, tapasztalatokat beszerezni, és egymás között tudást megosztani.

Stephy Hogan (Associate UX Designer, IBM) „Do Your Users Rage Quit Out Of Your Forms? Let’s Fix That” című előadása is nagyon érdekes volt: adatokkal és konkrét példákkal illusztrálta, hogy melyek azok a pontok, amik miatt a felhasználók nem töltik ki az űrlapokat.

Például:

  • általános hibaüzenetek,
  • inaktív “Tovább” gomb,
  • ország választónál lenyíló menü használata,
  • mezők kitöltése során az inline validálás túl korán történik meg,
  • túl kicsi kattintható és görgethető felületek.

Segített, hogy azért megemlítette a pozitív dolgokat is, vagyis hogy melyek azok a pontok, amelyek segítik a felhasználókat egy űrlap kitöltése során:

  • hasznos hibaüzenetek (ami konkrétan elmondja a hiba okát),
  • mezők különböző állapotainak jelzése,
  • megfelelő méretű szövegek,
  • checkbox-ok és radio button-ök,
  • a lenyíló mezők (drop-down) kattintásra nyílnak le,
  • gyors és jól működő autocomplete.

 

Yan Grinshtein (Head of Design, Augment) „You should hire Junior and Immigrant Designers!” című előadásában a junior szakemberek fontosságáról beszélt és hogy miért fontos rájuk is figyelni.

Ugyanezt elmondta a külföldi szakemberekről is, náluk külön kiemelve, hogy mennyire fontos ezeknek a szakemberek a friss látásmódja, amivel új színeket hoznak egy cég életébe.

Nagyon hasznos, érdekes és inspiráló volt a UX Summit. A változatos témák szinte mindegyike tudott valami pluszt adni a mindennapi munkánkhoz és rányitotta a szemünket arra, hogy milyen sokrétű is ez a szakma.