Webdesigner

Mit csinál a webdesigner?

Mindent megválaszolunk a szakmával kapcsolatban.

A webdesigner egy kreatív szakember, aki technológiai ismeretek mellett dizájn készségekkel is rendelkezik. Munkája során elsősorban felhasználóbarát, intuitív módon használható és az aktuális trendeknek megfelelő weboldalakat tervez és optimalizál. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen feladatokat lát el egy webdesigner, mely területekhez kell értenie és milyen fizetésre számíthat, aki most helyezkedne el ebben a szakmában.

 

Digitalizáció: az egyik legfontosabb fogyasztói trend

Egy 2022-ben, az Európai Bizottság által közölt felmérés szerint, bár javuló tendencia figyelhető meg, azonban a magyar vállalkozások többsége még mindig nem él a digitális technológia adta előnyökkel. Ez olvasható a jelentésben:

“Annak ellenére, hogy ezen a területen több mutató tekintetében is javulás mutatkozott, a magyar vállalkozások többsége még mindig nem használja ki a digitális technológiát. Az ország továbbra is gyengén teljesít a technológiaátvételre vonatkozó mutatók terén.”

Pedig számos digitális megoldás ingyenesen vagy alacsony költséggel érhető el. A növekvő kis- és középvállalkozások számára jelentős versenyelőnnyel szolgálhat egy weboldal létrehozása vagy annak fejlesztése. Hozzájárulhat a felhasználók eléréséhez, a márkaismeret növeléséhez, valamit a látogatók potenciális ügyféllé konvertálásához.

De mit csinál egy webdesigner?

Ahogy a kifejezés is sugallja, egy webdesigner weboldalak tervezésével foglalkozik és ez a komplex munka számos készséget igényel. Egy webdesigner feladatlistája meglehetősen hosszú:

  • Webfejlesztés: egy képzett webdesigner munkája során front-end fejlesztői feladatokat is elláthat. A grafikai elemek elhelyezését, valamint az egyedi igényeket többnyire HTML, CSS és JavaScript kódok segítségével valósítja meg.
  • Igényfelmérés: a webdesigner feladatai közé tartozik a megrendelői elvárások feltérképezése. Ezek alapján készül el a projekt terv, amely tartalmazza az elkészítendő weboldal főbb jellemzőit. Nagyobb ügynökségeknél ezt a feladatot egy projektmenedzser is elvégezheti.
  • Webgrafikai feladatok: egy weboldal létrehozásának szerves része a felhasználói felület (user interface) megtervezése. Egy webdesigner a munkája során a webhely grafikai megjelenését UI elemek segítségével alakítja ki.
  • Illusztrációk készítése: a weboldalon elhelyezett illusztrációkhoz gyakran szükséges az olyan képszerkesztő programok magabiztos ismerete, mint az Adobe Photoshop vagy Illustrator.
  • Szövegírás: előfordulhat, hogy egy webhely tervezése során annak szöveges tartalmát is a webdesigner állítja elő. Mivel ismeri a weboldal belső felépítését, a keresőoptimalizálás érdekében megfelelően tudja tagolni a tartalmakat, címeket, alcímeket és szükséges kulcsszavakat helyez el.

A webdesigner álláshoz szükséges képességek  

Mivel ez a szakma összetett és több terület ismeretéből áll, egy szakképzett és tapasztalt webdesignernek számos képességgel kell rendelkeznie. A szerteágazó feladatok ellátásához az alábbi szakmai képességekre van szükség:

  • Esztétikai érzék, kreativitás
  • Vizuális tervezés ismerete
  • UI/UX design (felhasználói felület és felhasználói élmény tervezés)
  • Technikai és informatikai ismeretek
  • Ügyfél igények pontos megértése 
  • HTML és CSS kódolás 
  • Webes tipográfia ismerete
  • Különböző eszközökre való optimalizálás (reszponzív webdesign) képessége
  • Alapvető marketing ismeretek
  • Keresőoptimalizálás és szövegírói készségek
  • Analitikai ismeretek a weboldal teljesítményének méréséhez
  • A legfrissebb webdesign trendek nyomonkövetése

Mennyit keres egy webdesigner?

A webdesignerek fizetési sávja meglehetősen széles: befolyásolhatja a designer tapasztalata, az őt alkalmazó vállalat mérete és elhelyezkedése, valamint a foglalkoztatás formája is. Iparági felmérések alapján a magyar webdesignerek átlagosan nettó 310.000-580.000 Ft közötti összeget keresnek, de a fizetés mértéke jelentősen magasabb lehet szabadúszó designereknél.

Webdesigner Munka

Forrás: https://www.pexels.com/photo/stylish-man-using-laptop-5588217/

 

Gyakori kérdések és tanfolyamok

Elérhető webdesigner tanfolyam?

Igen, számos webdesigner tanfolyam érhető el, akár online, akár tantermi oktatási formában.

Meddig tart a webdesigner képzés?

Egy webdesigner képzés a tanfolyamot indító intézménytől függően eltérő időtartamú lehet, de általában 3,5-6 hónappal érdemes számolni.

Melyik a legjobb webdesigner tanfolyam?

A legjobb webdesigner tanfolyam megtalálásához a személyes preferenciáikat érdemes végiggondolni. Választható hosszabb vagy rövidebb időtartamú, komplex vagy csak néhány specifikus területet érintő, magyar vagy idegennyelvű, távoktatásban vagy tanteremben zajló is a képzések közül.

Mit csinál egy szabadúszó webdesigner?

Egy freelancer vagy szabadúszó webdesigner azonos feladatokat lát el, mint egy alkalmazottként dolgozó szakember, azonban munkáját egyéni vállalkozási formájában végzi. Olyan többletfeladatok hárulhatnak egy szabadúszóra, mint az ügyfélszerzés és az üzleti adminisztráció.

Hol található kezdő webdesigner állás?

A legtöbb népszerű álláskereső portálon találhatók webdesigner állásajánlatok kezdők számára. A még pontosabb találatok érdekében érdemes használni az adott oldal szűrő funkcióját.

Miben tér el a webdesigner feladata a UX designer szakemberétől?

A UX designer olyan szakember, aki a felhasználói élménytervezéssel foglalkozik. Munkája során digitális termékek, mint például weboldalak, asztali és mobil applikáció fejlesztésében vesz részt.

Mit csinál egy webdesigner pontosan?

Kedvet kaptál egy tanfolyam elvégzéséhez, de nem tudod pontosan, mit csinál egy webdesigner? Elsősorban weboldalakat tervez, webgrafikai feladatokat végez, illusztrációkat készít, alapvető online marketing, programozási és szövegírói feladatokat lát el.

Webdesignert keresel?

A DONE. szakemberei között megtalálod a feladathoz ideális designert, vedd fel velünk a kapcsolatot! 

Ajánlatkérés webdesign projektekhez

 

Read more

5 designtrend, ami 2024-et meghatározza majd

Vajon mi fogja 2024-ben meghatározni a designtrendeket? Összegyűjtöttük 5 pontba a szeritünk legesélyesebbeket.

2023.12.11.

clock 3 perc

A felnagyított probléma

Mi az összefüggés a nagy felbontású kijelzők elterjedése és a széteső weboldal designok között? Cikkünkből kiderül!

2023.09.21.

clock 3 perc

A reszponzív weboldal készítés kulisszatitkai

Ma már több ember internetezik mobil eszközökről, mint asztali számítógépekről. A reszponzív weboldalak készítése [...]

2023.08.04.

clock 5 perc