5 designtrend, ami 2024-et meghatározza majd

Már csak napokban mérhető, ami az évből hátramaradt, ezért talán nem annyira merész vállalkozás megjósolni, hogy 2024-ben milyen trendek fogják a designerek egeret szorító kezeit terelgetni. 

Nosztalgia

Animgifek, pixelek, neonszínek, túlméretezett szövegek, korábban már nyugalmazott betűtípusok, a Mátrix világát megidéző vizualitás – a kilencvenes évek és az Y2K retrója nemcsak a divatban, de a digitális felületeken is hódítani fog. 

A 2000-es évek elején fiatalkorukat töltő, mostanra fizetőképes célcsoporttá váló vásárlói réteget egyre több márka szólítja meg ezzel a vizualitással. Kihívás, hogy nehéz hiteles és használható múltidéző mobilnézetet készíteni ezzel a stílussal – hacsak nem WAP alapon csináljuk meg, amilyen akkoriban is volt a mobilböngészés.  

Kép forrása: https://www.behance.net/gallery/168031941/Psychedelic-Vintage-Collage-Creator

 

 

UX-fókuszú tervezés 

Ezt kell magyaráznunk? Az analitikák szerint a felhasználók évről-évre több oldalt látogatnak meg, az egy oldalon átlagosan eltöltött idő pedig ennek függvényében arányosan csökken – ezt a trendet csak úgy lehet megállítani, ha olyan oldalakat tervezünk, amelyeknél minden egyes funkciót és interakcióit a felhasználó szem előtt tartásával alakítunk ki. 

A menüt, a hero szekciót, az animációkat és a szövegeket úgy kell felépítenünk, hogy már az első másodpercektől kezdve lekösse a látogatókat. A kezdőlapon minden fontos információnak azonnal elérhetőnek kell lennie, érthetően kommunikálva, hogy mit kínál az adott vállalkozás, és hogy a potenciális ügyfelek milyen problémáira kínál megoldásokat. 

Hozzáférhetőség

 A statisztikák szerint egyre több, valamilyen fogyatékkal élő ember fér hozzá az online felületekhez, ezért fontos olyan oldalakat tervezni, amelyek mindenki számára egyszerűen elérhetők és navigálhatók. Kontrasztos színek használatával, a képekhez rendelt alternatív szövegekkel és billentyűzetes navigációval oldalaink egyszerűbben kezelhetők lesznek mindenki számára. 

Fenntarthatóság és alacsonyabb karbonlábnyom

Online jelenlétünkkel egyre nagyobb digitális lábnyomot hagyunk magunk után, így a webdesign egyik sarkalatos pontja, hogy hogyan tudjuk a böngészést a környezetet kevésbé terhelővé tenni egy olyan korban, ahol egy Google-keresés 0,2 gramm, egy fotót tartalmazó email elküldése pedig 50 gramm szén-dioxidot juttat a levegőbe. Ezért is fontos, hogy olyan oldalakat tervezzünk, amik gyorsan betöltődnek, a kódjuk optimalizált (és emiatt kevesebb energiát használnak), a felhasználók gyorsan hozzáférnek az itt található tartalmakhoz, illetve a sötét téma designnak köszönhetően a kijelző sem ég ki. 

Kép forrása: https://www.behance.net/gallery/185728959/Glassmorphism-Website-Design-UIUX

 

Történetmesélés 

Nem 2024. innovációja ez, mert a vállalatok már régóta használják a storytellinget, hogy felhasználóikhoz érzelmileg is kapcsolódjanak és márkahűséget építsenek, de a történetmesélés új módja és formái miatt mégis helye van ebben a felsorolásban.

Az interaktív történetmeséléshez olyan elemekkel és funkciókkal kell bővítenünk oldalunkat, amelyek megszakítás nélkül, a látogató bevonásával mondják el narratívánkat. Ezek lehetnek parallax technikák (amikor görgetés hatására a háttérben és az előtérben elhelyezett grafikai elemek különböző sebességgel mozognak és ezzel térbeli hatást keltenek), gamifikáció, izgalmas 3D-s megoldások vagy videók is, de dinamikusan változó szövegekkel is jól működhet a történetmesélés. Az egyik kedvenc ilyen típusú oldalunk ez.

Szerintünk ezek lesznek a meghatározó trendek jövőre. Kimaradt valami a felsorolásból? Várjuk a hiányzó pontokat Facebook vagy Insta oldalunkon!

 

Read more

Mit csinál a webdesigner?

Bemutatjuk, milyen feladatokat lát el egy webdesigner, mely területekhez kell értenie és milyen fizetésre számíthat, aki ezzel foglalkozna.

2023.10.05.

clock 5 perc

A felnagyított probléma

Mi az összefüggés a nagy felbontású kijelzők elterjedése és a széteső weboldal designok között? Cikkünkből kiderül!

2023.09.21.

clock 3 perc

A reszponzív weboldal készítés kulisszatitkai

Ma már több ember internetezik mobil eszközökről, mint asztali számítógépekről. A reszponzív weboldalak készítése [...]

2023.08.04.

clock 5 perc