Reszponzív weboldal készítés

A reszponzív weboldal készítés kulisszatitkai

Ma már több ember internetezik mobil eszközökről, mint asztali számítógépekről. A reszponzív weboldalak készítése megkerülhetetlenné vált ezeknek az okos eszközök elterjedésével. A reszponzív webdesign nem csak a felhasználói élményt, de akár a konverziós rátát is pozitívan befolyásolhatja. Cikkünkben bemutatjuk a minden kijelzőn jól működő webdesign technológiáját és tervezési sajátosságait. 

Megdöbbentő adatok az okostelefon használatáról

Az Apple iPhone készülékeinek 2007-es bevezetésével robbanásszerűen elterjedtek az okostelefonok, vagyis a fejlett számítási képességekkel és internetkapcsolattal rendelkező mobiltelefonok.

Ez az innovatív eszköz forradalmasította az iparágat azzal, hogy olyan felhasználóbarát funkciókat kínált, mint az érintőképernyős felület és a virtuális billentyűzet. A Google válaszára több mint egy évet kellett várni: az általuk fejlesztett Android operációs rendszert futtató első okostelefon 2008 végén jelent meg. Az okostelefonok népszerűségét jól mutatják az alábbi statisztikák:

  • A Statista kutatócég adatai szerint 6,648 milliárd okostelefon-felhasználó volt 2021-ben. Tehát a globális lakosság 83,07%-a rendelkezett okostelefonnal.
  • Az okostelefon használók száma 49,89%-kal nőtt 2017-2022 között.
  • Nem csupán az okostelefon piacon, hanem a táblagép és IoT-eszközök száma is várhatóan szignifikánsan növekedni fog az elkövetkező években. 
  • Az előttünk álló három évben a mobileszközöket használók száma akár a 7,516 milliárdot is elérheti.

A piaci trendeket látva egyértelmű, hogy nem csupán asztali számítógépekre, hanem mobil eszközökre is szükséges optimalizálni a weboldalakat és itt jön képbe a reszponzív weboldal készítés tudománya.

Mi a reszponzív jelentése?

Weboldal tervezés és webdesign kapcsán gyakran használt kifejezés a reszponzivitás. De vajon mi is pontosan a reszponzív jelentése? 

A reszponzív webdizájn (angolul responsive web design, röviden RWD) egy olyan megközelítés, amellyel a weboldalak minden méretű és felbontású képernyőn jól jelennek meg. Tehát, függetlenül attól, hogy okostelefont, tabletet vagy notebook eszközt használ a látogató, a weboldal megjelenése és funkcionalitása megfelelő lesz. Fontos, hogy a reszponzív webdizájnnal készült oldal automatikusan alkalmazkodik a különböző képernyőméretekhez és nézetablakokhoz.

A reszponzív weboldal készítés előnyei

1. Felhasználóbarát

A legtöbb megrendelő reszponzív weboldal készítése mellett dönt, a kizárólag asztali felhasználásra szánt oldalak kora már a múlté. Ennek egyik legjelentősebb oka a fent bemutatott fogyasztói trend változás. Sok weboldal esetén a forgalom több mint 80%-a mobil eszközről érkezik. Egy reszponzív weboldal minden eszközön optimális felhasználói élményt nyújt. Egy jól optimalizált oldal esetén a szöveg olvashatósága, a média tartalmak láthatósága, a navigációs elemek mérete és pozíciója, illetve az egyéb webdesign elemek eszközfüggetlen módon megfelelőek.

2. Magasabb organikus elérés

Az organikus forgalom alatt azokat a látogatókat értik, akik a keresőbe beírt kifejezések alapján jutnak az adott weboldalra. A Google keresőmotor számára az egyik rangsorolási tényező a weboldal mobilbarátsága. A reszponzív weboldal készítés olyan befektetés, amely sokszorosan megtérülhet, hiszen hozzájárulhat az organikus elérés növekedéséhez. 

3. Konverzióoptimalizálás

A kedvezőtlen felhasználói élmény sokunk számára ismerős lehet. Következzen pár példa a non-reszponzív design miatti problémákra:

  • nehezen olvasható, apró betűméretű szöveg,
  • szétcsúszott layout kis felbontású mobil eszközön,
  • láthatatlan vagy nehezen található navigációs elemek.

A kedvezőtlen felhasználói élmény profit kieséshez vezethet. A zavaró hibák hatására az oldalra érkező látogatók kisebb arányban vásárolnak, iratkoznak fel a hírlevélre, töltik ki a kapcsolatfelvételi űrlapot vagy végzik el az egyéb konverziós célokat.

4. Gyorsabb oldalbetöltés

Reszponzív weboldal készítésével javíthatjuk az oldal betöltődési sebességét is, ami létfontosságú, hiszen:

  • direkt rangsorolási tényező a kereső algoritmusok számára, tehát a gyorsabb betöltés az organikus forgalom növekedést is támogathatja.
  • minden egyes extra másodperc a betöltési sebességben akár 20%-kal is csökkentheti a konverziós rátát.
  • a felhasználói élményt negatívan befolyásolhatja a lassú oldalbetöltés.

Reszponzív weboldal tervezés

Gyakori kérdések reszponzív weboldal készítése kapcsán

Mi a reszponzív szó jelentése?

Az idegenszavak szótára szerint a reszponzív szó jelentése: “érzékeny, fogékony, befolyásolható, kedvezően reagáló, könnyen vezethető, irányítható”. A kifejezést online marketing és webdesign kontextusban olyan weboldalakra használják, amelyek eltérő kijelző felbontás mellett is megfelelő megjelenést és felhasználói élményt nyújtanak.

Mi az a reszponzív webdesign?

A reszponzív webdesign lényege, hogy az elkészült honlap bármilyen felbontású eszközön megfelelően mutasson. A reszponzív oldalak mobil-, tablet- és asztali eszközről is jól mutatnak és használhatóak.

Mennyibe kerül a reszponzív honlapkészítés?

A legtöbb ügynökség és szabadúszó webfejlesztő reszponzív webdesign elveket követ manapság. A Qjob adatai szerint egy reszponzív honlap elkészítésének az ára 156.000 Ft és 4.160.000 Ft között mozog a magyar piacon.

Mit jelent a reszponzív weboldal sablon?

Olyan előre elkészített, bármely eszközről megfelelő megjelenést nyújtó témát értünk, amely használható egy weboldal megjelenésének módosításához.

Ajánlatkérés reszponzív weboldal készítéshez

 

Read more

5 designtrend, ami 2024-et meghatározza majd

Vajon mi fogja 2024-ben meghatározni a designtrendeket? Összegyűjtöttük 5 pontba a szeritünk legesélyesebbeket.

2023.12.11.

clock 3 perc

Mit csinál a webdesigner?

Bemutatjuk, milyen feladatokat lát el egy webdesigner, mely területekhez kell értenie és milyen fizetésre számíthat, aki ezzel foglalkozna.

2023.10.05.

clock 5 perc

A felnagyított probléma

Mi az összefüggés a nagy felbontású kijelzők elterjedése és a széteső weboldal designok között? Cikkünkből kiderül!

2023.09.21.

clock 3 perc