UX design alapok

UX design alapok: Mi az a felhasználói élmény tervezés?

A UX design manapság majdnem annyira felkapott kifejezés, mint a Mesterséges Intelligencia. Szakmai cikkek, LinkedIn profilok, ügynökségi weboldalak sokaságán olvasható. De vajon mi az a felhasználói élmény tervezés? Mi a különbség a UX és UI design között? Hogyan alkalmazható a termékfejlesztés során? Posztunkban a témában felmerülő leggyakoribb kérdésekre adunk választ!

Mi a UX design?

A UX design az angol user experience design kifejezésből származik, jelentése felhasználói élmény tervezés. Tágabb értelemben felhasználói élménynek tekinthető a repülőjegyvásárlástól kezdve, a telefonos ételrendelésen át, egy adóbejelentés kitöltéséig számos folyamat. Szűkebb értelemben a UX design alatt digitális szolgáltatások és termékek felhasználói élmény tervezését értik. A nagy népszerűségnek örvendő kifejezést Donald Norman dizájn kutató és professzor alkotta meg az IT eszközök kontextusában. Norman az alábbi módon nyilatkozott a UX design kapcsán:
“Szerettem volna lefedni a személy rendszerrel kapcsolatos tapasztalatainak minden aspektusát, beleértve az ipari tervezési grafikát, a kezelőfelületet, a fizikai interakciót és a klaviatúrát. Azóta a kifejezés széles körben elterjedt, olyannyira, hogy kezdi elveszíteni értelmét.”

A felhasználó központú, sokoldalú dizájn munka magában foglalja a következőket:

  • Drótváz (wireframe) készítése digitális termékekhez
  • Felhasználói utak kialakítása
  • Holisztikus és antropocentrikus dizájn megközelítés
  • Interakció tervezés
  • Konzisztens tesztelés és optimalizálás
  • Kvantitatív és kvalitatív kutatási módszerek alkalmazása a felhasználói élmény optimalizálásához
  • Mockup termékek készítése teszteléshez
  • Prototípus létrehozása a termékfejlesztéshez
  • Reszponzív dizájn alkotás
  • Webergonómia

Érdemes egyáltalán a felhasználói élmény tervezésre fókuszálni?

A kérdés megválaszolásához érdemes az Apple vállalat első egerének példáját felidézni. A korszakalkotó eszköz a 10.000 dolláros Apple Lisa számítógép egyik bemeneti perifériája volt. A tervezési feladatokat a ma Ideo néven ismert vállalat kapta meg. Feladatuk valódi kihívás volt: a 400 dollár előállítási költségű számítógépes egér prototípusa helyett egy maximum 35 dollár költségű, tömeggyártott és intuitív módon használható eszközt kellett tervezniük. A lehetetlennek tűnő feladat megoldásához a következő módszert használták:

  1. Megfigyelés: Első lépésként felmérték azt, hogy miképp interaktálnak a felhasználók a számítógép felületével és mi az eszköz célja.
  2. Ötletalkotás: Ezt követően több potenciális megoldást dolgoztak ki a felmerülő nehézségek (pl. nehézkes görgetés, többértelmű felhasználási mód) megoldására.
  3. Prototípus készítés: Prototípusokat alkottak, az egyik ilyen mockup egy dezodorból kiszedett golyó és egy műanyag doboz volt. Ezzel az eszközzel imitálták az egérmozgatást.
  4. Tesztelés: Ezt követően valós felhasználókkal tesztelték a használatot, majd visszatértek az egyes lépéshez. Egészen addig ismételték meg a 4 lépést, míg megszületett a forradalmian új egérdesign.

A fenti példa jól szemlélteti, miképp válhat a felhasználói élmény-központú tervezés az innováció katalizátorává. Ez az oka annak, hogy a sikeres digitális termékeket forgalmazó vállalatok szinte kivétel nélkül alkalmaznak UX design szakértőket.

UX/UI design: mi a különbség?

A témában gyakran felmerülő másik kifejezés a UI design, amely az angol user interface design rövidítése. Bár a felhasználói felület dizájn kapcsolódó terület, mégsem azonos a felhasználó élmény tervezéssel. Hogy mi a fő különbség? Mutatjuk!

  • UI designer: Egy felhasználói felület tervezésért felelős designer arra törekszik, hogy a felhasználói elvárásoknak és szervezeti célnak megfelelő vizuális megjelenést alakítson ki a digitális termékeknél. A komplex munkakör eltér a grafikusi feladatoktól.
  • UX designer: Ezzel szemben a UX designer a felhasználók élményére fókuszál a termék használata közben. 

A UX és UI design szakember mindkét területen jártas, így képes a kapcsolódó, azonban eltérő képességek összehangolt és integrált alkalmazására.

Felhasználói élmény tervezés

Gyakori kérdések felhasználói élmény tervezés kapcsán

Mi a UX designer jelentése?

A UX designer olyan szakember, aki a felhasználói élmény tervezéssel foglalkozik. Munkája során digitális termékek, mint például weboldalak, asztali és mobil applikációk fejlesztésében vesz részt. Célja, hogy a felhasználói elvárásoknak és igényeknek megfelelően, intuitív módon működjön az adott digitális termék.

Mivel foglalkozik egy UX designer?

Egy UX designer munkája igen sokoldalú, magába foglalhatja az alábbi feladatokat:

  • A/B tesztelés a termék optimalizálásához
  • Célcsoport azonosítása
  • Célcsoport elemzése és szegmentálása
  • Drótváz (wireframe) alkotás
  • Fogyasztói út alkotás
  • Hőtérképek (heatmap) és egyéb analitikai eszközök használata
  • Kutatási feladatok ellátása
  • Más munkacsoportokkal történő kollaboráció (pl. fejlesztők)
  • Navigációs térkép alkotása

Hol lehet megtanulni a UX designer szakmát?

Számos UX designer tanfolyam érhető el digitális képzéseket értékesítő oldalakon, illetve több nemzetközi egyetemi képzésen is oktatják a felhasználói élmény tervezést. A formális oktatás és fizetős képzések mellett ingyenes anyagok is elérhetőek, amelyek segíthetnek az alapokat elsajátítani.

Mi a UX/UI designer jelentése?

A UX/UI designer olyan személy, aki ért a felhasználói felület és élmény tervezéséhez egyaránt. Az ilyen szakember integrált módon tudja elvégezni a tervezési projektet.

UX designer fizetés: mennyit keres egy felhasználói élmény tervezés szakember?

Sokakban merül fel a kérdés: mennyit keres egy felhasználói élmény tervezés szakember? Egy, a UX designer fizetéseket összegző magyar portál szerint a cikk publikálásakor a Magyarországon dolgozó User Experience szakemberek átlag bruttó keresete körülbelül 700.000 forint. Az oldal szerint 10%-uk kevesebbet keres, mint 436.000 Ft, míg 10%-uk többet keres 949.000 Ft-nál.

Mi az a UXD, UED vagy XD?

A UXD, UED és XD gyakori rövidítések, amelyek mind a user experience design kifejezésre utalnak.

 

Read more

Generációkra szabott tervezés

2024.03.21.

clock 7 perc

Felhasználók, élmények és a világ megváltása

Medior UX designerünk, Kiss Katalin ellátogatott az egyik legrangosabb nemzetközi UX konferenciára, a UXCon Vienna 2023-ra, ahol 550 szakmabeli gyűlt össze 20 különböző országból, hogy 2 napon keresztül szakmázzon, előadásokat hallgasson és kapcsolatokat építsen. 

2023.10.16.

clock 6 perc

A mesterséges intelligencia szerepe a design szakmában

2023. februárjában a UX Budapest 3 különböző szakmai hátterű szakembere a mesterséges intelligencia szakmai [...]

2023.02.23.

clock 6 perc