Sikeres weboldal készítése

A sikeres weboldal 5 jellemzője

A foci, a vírusok és az energiapolitika mellett a weboldalakat sikeressé tevő jellemzők és alapelvek azok, amikhez mindenki ért, de valójában alig rendelkezik valaki megbízható tudással ezekben a témákban. Nem ígérjük, hogy ennek a bejegyzésnek az elolvasásával ehhez a jártassághoz most bárki is hozzájuthat, de azért összeszedtünk néhány (5) általános tervezési szempontot és tudnivalót.

A poszt legfontosabb megállapításait az alábbiakban foglaltuk össze, de érdemes elolvasni a teljes bejegyzést is.

Sikeres weboldal 5 jellemzője

 

A SIKER EGYSZERŰEN MÉRHETŐ (?)

A vállalkozások ma már nem engedhetik meg maguknak, hogy ne rendelkezzenek egy jól működő weboldallal. A globális piacot tekintve a világ lakosságának 51,4%-a használja naponta az internetet ügyintézésre, információcserére és kommunikációra. Az oldalak látogatóinak széttöredezett fókusza azonban türelmetlenséget szül: rengeteg tanulmány (például ez, vagy ez, illetve ez is, hogy csak néhányat említsünk) bizonyítja, hogy egy weboldalnak nagyjából 3-5 másodperce van arra, hogy megragadja a felhasználók figyelmét, ellenkező esetben a látogatók hamar elkezdik gyarapítani az oldal visszapattanásainak számát.

A weboldalak a szolgáltatások és igények széles skálájára kínálnak megoldásokat, ezért nehéz olyan általános tervezési és honlapkészítési elveket megfogalmazni, amelyek a legtöbb esetben igaznak bizonyulnak.

Visszafelé modellezve és vizsgálva egy már működő oldalt, derül ki, hogy igaz a pénz beszél mondás: ha egy weboldal anyagilag jövedelmező, teljes mértékben ellátja a funkcióját és a felhasználók is elégedettek, akkor nyugodtan mondhatjuk rá, hogy „sikeres”.

FELHASZNÁLÓI ÉLMÉNY ÉS FUNKCIONÁLIS DESIGN

Közelítsük meg tudományosan a kérdést és tárjuk fel felhasználóink kifejezett és elhallgatott igényeit! Ezzel máris kipipálható a sikeres online jelenlét egyik fő szempontja: a felhasználói élménynek mindenek felett kell állnia.

A felhasználói élményt elsősorban két tényező határozza meg: a könnyű használhatóság és az érzelmi elkötelezettség. Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, ha elmondjuk, hogy a kettő együtt jár: ha a design funkcionális és használható, akkor az már egy jó alap ahhoz, hogy a látogató szívesen töltse az idejét az oldalon.

Egy könnyen böngészhető oldal tulajdonságai:

  • Egyszerű navigáció
  • Logikus felépítés
  • A látogató válasz kap az alábbi felmerülő kérdésekre:
    • Kik vagytok?
    • Mit csináltok?
    • Hogyan tudlak elérni titeket?
    • Az oldalatok nekem szól?
    • Miben vagytok jobbak, mint a versenytársaitok?

Könnyű használhatóság

 

BIZTONSÁG, HITELESSÉG, ESZTÉTIKUM

A funkcionalitás magában kevés a sikerhez, ha nem társul hozzá elkötelezettség is – ez úgy érhető el a legkönnyebben, ha érzelmileg és esztétikailag is kiemelkedő élményt nyújt az oldal. Felhasználóink érzelmeire úgy tudunk a legjobban pozitív irányban hatni, ha egyértelmű válaszokkal szolgálunk az alábbi kérdésekre:

  • Most, hogy megérkeztem a weboldaladra, mit szeretnél, mit tegyek? Sőt: mit kell tennem?
  • Hogyan működik a szolgáltatásod, és mennyibe kerül?
  • Miért benned bízzak meg és ne a versenytársaiban?
  • Mit mondanak rólad mások?

NE FELEJTS EL KONVERTÁLNI!

Azok az oldalak, amelyek a felhasználók céljait és igényeit helyezik előtérbe, a saját konverziós céljaikat is jobban szolgálják és teljesítik. Mivel a felhasználók türelmetlenek és zökkenőmentes élményre vágynak, a megérkezéstől a fizetésig tartó útjuknak a lehető legrövidebbnek kell lennie – minél kevesebb kattintásból célba érnek, annál jobb. A konverziós tölcsér optimalizálása mellett a türelmetlen felhasználókkal való helyes bánásmód első és megkerülhetetlen alapelve, hogy az oldalak villámgyorsan töltődjenek be.

A PageSpeed Insights steril környezetében végzett tesztelés helyett azonban az emberi szemmel (és aggyal) érzékelt betöltési sebesség sokkal megfelelőbb mérőszám. A sebesség szorosan összefügg a mobileszközökre való optimalizálással is. Egy sikeres és modern weboldal minden típusú és méretű eszközre egyaránt reszponzív a mobiltól az extrém széles monitort használó asztali gépekig bezárólag, ugyanis a felmérések szerint az asztali eszközön történő kutatás megelőzi a komolyabb döntések meghozatalát.

Betöltési sebesség

 

KÖVESD ÉS MÉRD LÁTOGATÓIDAT!

Az oldal optimalizálása elképzelhetetlen a megfelelő mennyiségű és mélységű adatok nélkül. A felhasználókat nemcsak a cég egyéb kommunikációs felületei, az arculata, az egyéb (offline) kapcsolatok vagy a többi felhasználó visszajelzései érdekelhetik, de a látszólag irrelevánsnak ható adatok is aranyat érhetnek bizonyos helyzetekben. Ezért fontos, hogy minden egyes művelet és felhasználói tevékenység a weboldalon nyomon követhető és mérhető legyen. A megfelelő kontextusba helyezve, az elsőre haszontalannak hitt adathalmazok segíthetnek olyan lehetőségek feltárásában, amelyek gazdasági előnyökkel járhatnak.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd oldalat pénztermelővé alakítani!

Fotók:
www.unsplash.com: John Schnobrich, Firmbee