Logó tervezés

A logótervezés alapjai és lépései

A logó egy szervezet, szolgáltatás vagy termék azonosítását szolgáló egyedi vizuális jel. A félbeharapott alma, sárga M betű, fekete pipa vagy kék színű madár piktogram láttán sokan bizonyos márkákra asszociálnak. Az ábrák és vállalatok párosítása nem véletlen, a logó fontos márkaépítési eszköz. Cikkünkben bemutatjuk a logótervezés alapjait, lépéseit és költségeit!

Mi pontosan a logó? Milyen feladatot lát el?

A logó olyan egyedi vizuális jel, amellyel egy szervezet, termék, szolgáltatás, politikai vagy ideológiai mozgalom azonosítható. Vállalatok esetén kiemelten fontos a megfelelő logó megalkotása az arculatépítés érdekében. Czimmer Julianna Andrea Marketing kommunikáció c. könyvében az alábbi módon definiálja az arculatot:

“Az arculatot a vállalat tudatosan alakítja az arculat tartalmi és formai elemeinek segítségével, addig az image (imidzs) vagy imázs azon benyomások és elképzelések összességét jelenti, amely egy emberben vagy csoportban egy adott személyről, termékről vagy vállalatról kialakulnak.”

Az arculat formálásnak számos eszköze lehet, például:

  • ajándéktárgyak,
  • digitális megjelenés (weboldal, közösségi felületek),
  • egyenruhák,
  • emblémák,
  • grafikák,
  • nyomtatványok dizájnja,
  • termékcsomagolás,
  • céges autók,
  • vállalati kiadványok,
  • védjegy,
  • űrlapok megjelenése,
  • logó.

Czimmer így definiálja a logót:

“A logó olyan szókép, mely megnevezi használóját, célja a megkülönböztetés a versenytársaktól és az azonosítás önmagával.”

A logó feladata lehet a megkülönböztetés, a márkaépítés, a szervezeti identitás kommunikálása és a marketingpozicionálás. A logótervezés kiemelt fontosságú minden szervezetnél, jó példa erre, hogy a nemzetközi vállalatok milyen erőforrásokat fordítanak a tökéletes vizuális jel megtalálására. A Xiaomi nevű elektronikai cikkeket forgalmazó kínai vállalat 2 millió jüan összeget (hozzávetőleg 134 millió forint) fordított az új logó megtalálására.

 

logo redesign

A Xiaomi logó újratervezésének eredménye

Melyek a jó logó ismérvei?

A megfelelő logó megtalálásához minden esetben az adott szervezet egyéni igényeit szükséges felmérni. Egészen más vizuális jel illeszkedik egy biztosítótársasághoz, mint egy gyorsétteremlánchoz. Az alábbi fundamentális dizájn elvek azonban a legtöbb sikeres logóra igazak és alkalmazhatók, érdemes ezeket logókészítés közben szem előtt tartani.

A jó logó alapelvei: 

  • Letisztultság: A szükségtelen komplexitástól mentes, a márkaidentitás közléséhez szükséges esszenciális elemekre korlátozódik.
  • Emlékezetesség: Könnyen felidézhető, követi a konvenciókatat és jó gyakorlatokat, azonban mer újszerű lenni.
  • Kortalanság: Reflektálhat kortárs dizájn trendekre, azonban megérti, hogy a logó konstans arculati elem, így hosszú távon alkalmazható.
  • Sokoldalúság: Felhasználható több arculati elemen, például a weboldalon, vízjelként képeken, email aláírásban vagy éppen print anyagokon. Fekete-fehér és színes változatban is működik. 
  • Megfelelő megjelenés: Illeszkedik a vállalati imázshoz és az adott iparág sztenderdjeihez.

A logó tervezés leggyakoribb módszerei

A legtöbb kezdő vállalkozásnál előbb-utóbb eljön az arculattervezés ideje, ilyenkor kulcsfontosságú a logótervezés. De vajon milyen lehetőségek állnak rendelkezésre? A következőkben a logókészítés három leggyakoribb módszerét mutatjuk be.

1. Logótervezés online applikációval

Számos ingyenes és fizetős webes applikációval tervezhető logó. Ezeken az oldalakon általában az előre elkészített minták perszonalizálhatóak. A logó tervezés online applikációval gyors és költséghatékony, nem véletlen, hogy sokan döntenek a módszer mellett. Sajnos több negatívummal jár:

  • Az elérhető mintákat sok más szervezet is használja, így a végeredmény könnyen hasonlíthat más cég logójára.
  • Tapasztalt grafikus segítsége nélkül nehéz a megfelelő döntéseket meghozni.
  • Kellő körültekintés nélkül jogdíjköteles grafikai elemek kerülhetnek a logóba.

2. Logótervezés app segítségével

Másik gyakori megoldás a logótervezés app segítségével. Az okos eszközökre letölthető applikációkkal másodpercek alatt készíthető a vállalathoz illeszkedő vizuális jel. A legtöbb alkalmazás freemium modell szerint működik – tehát, a tervezés folyamata ingyenes, azonban a kész produktum letöltése pénzbe kerül. Az előző pontban felsorolt hátrányok itt is érvényesek.

3. Logótervezés szakember segítségével

Azok a vállalatok, akik a legjobb eredményre törekednek arculattervezéskor, a legtöbb esetben grafikushoz fordulnak. A logókészítés szakember segítségével költségesebb, azonban számos előnnyel szolgálhat:

  • Garantáltan egyedi logó, amely tökéletesen megfelel a megrendelői igényeknek.
  • Eltér a konkurens vállalatok arculatától, így alkalmas a megkülönböztetésre.
  • Megfelel a dizájn normáknak és sztenderdeknek. 
Logó készítés

Kép forrása: https://www.pexels.com/photo/person-holding-apple-magic-mouse-392018/

 

Logókészítés lépései

A logókészítésnek nincs sztenderdizált és egzakt folyamata. Grafikusként és dizájn irodánként eltérhetnek a pontos lépései. Az alábbiakban bemutatjuk azokat az általános lépéseket, amelyek a legtöbbször előfordulnak:

  1. Konzultáció a megrendelővel a pontos igényekről és elvárásokról.
  2. Szekunder kutatás az iparágban és szükség esetén primer kutatás a célközönségből (vagyis a vásárlókból) vett mintán.
  3. Dizájn folyamat, amely során több logóverzió születik.
  4. Egyeztetés az ügyféllel az elkészült alkotások kapcsán.
  5. Igény esetén a logók átdolgozása és ismételt konzultáció a megrendelővel.

Ingyenes logókészítés online: megbízható vagy kerülendő?

Az ingyenes online logókészítés csábító megoldás a költséghatékony arculattervezéshez. De vajon megéri spórolni a logón? A legtöbb esetben a válasz: nem! Érthető, hogy a kezdő vállalkozások a maximális költségredukcióra törekednek, egy rosszul elkészített logó azonban komoly anyagi hátrányhoz vezethet. Amennyiben a vállalati imázst nem tükrözi az üzlethelyiségben, termékeken, vállalati dokumentumokon vagy egyenruhán megjelenő kép, jelentősen csökkenhet a marketingtevékenység hatékonysága és végső soron a profitabilitás is.

Logótervezés árak: mennyibe kerül egy minőségi márkaazonosító elkészítése?

A logótervezés árak jelentős szórást mutatnak. Míg kezdő grafikusok 20-30.000 forint összegért vállalnak arculattervezés projekteket, a tapasztalt dizájnstúdiók ennél jóval magasabb összegekért készítenek márkaarculatokat.

Ha logóra lenne szükséged és profikra bíznád a márkaazonosítód tervezését és kivitelezését, lépj velünk kapcsolatba!

Read more

5 designtrend, ami 2024-et meghatározza majd

Vajon mi fogja 2024-ben meghatározni a designtrendeket? Összegyűjtöttük 5 pontba a szeritünk legesélyesebbeket.

2023.12.11.

clock 3 perc

Mit csinál a webdesigner?

Bemutatjuk, milyen feladatokat lát el egy webdesigner, mely területekhez kell értenie és milyen fizetésre számíthat, aki ezzel foglalkozna.

2023.10.05.

clock 5 perc

A felnagyított probléma

Mi az összefüggés a nagy felbontású kijelzők elterjedése és a széteső weboldal designok között? Cikkünkből kiderül!

2023.09.21.

clock 3 perc