Felhasználók, élmények és a világ megváltása

Beszámoló a bécsi UXCon konferenciáról

Medior UX designerünk, Kiss Katalin ellátogatott az egyik legrangosabb nemzetközi UX konferenciára, a UXCon Vienna 2023-ra, ahol 550 szakmabeli gyűlt össze 20 különböző országból, hogy 2 napon keresztül szakmázzon, előadásokat hallgasson és kapcsolatokat építsen. 

 

A szerdai napot Debbie Levitt indította – akit a szakmában csak Mary Poppinsnak becéznek – azzal, hogy a cégeknek miként kellene dönteniük a UX folyamatok során, és hogy a designereket melyik fázisokba szükséges bevonni. Kiderült, hogy a könyvekben megírt design sprintek nem mindig működnek a valóságban, helyette a probléma megértésére, a vázlatolásra és a döntéshozatalra fektessük inkább a hangsúlyt. A hibákból és a bukásokból pedig tanulni kell.

A következő előadó Will Miner volt a Slacktől, aki arról beszélt, hogy a business modellbe miként illeszthető a UX. Az üzlet határozza meg az általunk végzett UX-munka típusát és minőségét. 

Kép forrása: https://www.uxcon.at/

Egy rövid szünetet követően Raz Schwartz, a Spotify és a Meta korábbi designere mesélt a jövő kutatásának és az innovációnak a kapcsolatáról. Szerinte a felhasználókat és az üzleti igényeket kell követni, és nem a technológiát. Erre a Spotify karaoke-funkcióját hozta példaként, ami kísérletnek indult, a média felkapta, és kiderült, hogy hiába találták meg, hogy mi kell az embereknek, gazdaságilag nem volt jövedelmező, mert a jogdíjak meghaladták a bevételek 90%-át. Kiderült, hogy a termék sikeressége nem csak azon múlik, hogy a legjobb-e, hanem azon is, hogy mikor kerül a piacra. Ilyen a QR-kód, ami habár a 90-es évek óta létezik, de a COVID-időszak alatt terjedt el érintésmentességének köszönhetően.

A színpadon Xhensila Reci, a LEGO vezető UX designere követte őt, aki a purpose-led designról mesélt. 10 emberből 8 olyan üzletből vásárol, ami tükrözi az értékeiket. Ezek a cégek háromszor olyan gyorsan nőnek, miközben megtartják a márkahű vevőiket. Az X-generáció 70%-a pedig olyan helyen szeret dolgozni, ami társadalomvezérelt. Ebből kifolyólag egy design akár élethosszig tarthat, ha sikerül követni a felhasználó célját.

A főszínpadon kívül egy másik helyszínen, a das loton is folytak előadások. Itt a Revolutos Noelle Ghanem előadásán vettem részt, aki jó és rossz design példákat és az azokhoz kapcsolódó kampányokat vette górcső alá. Szó volt a Google+ bukásáról, illetve a Barbie-film marketingjéről is.

Kép forrása: https://www.uxcon.at/

Ebéd után Setor Zilevut hallgattam a Metától, aki elmondta, hogy a UX és az AI találkozása nem jelenti azt, hogy a gépek átvennék az emberek munkáját, Moravec paradoxonját idézve:

“A dolgok, amik egyszerűek az embereknek, azok nehezek a mesterséges intelligenciának, és fordítva.” 

Először meg kell értenünk, hogy az emberi intelligenciának mik a határai, és azokat kiterjeszteni, a kiterjesztett tudást pedig programozhatóvá kell tenni, és ennek a kettőnek a kombinációjával olyan innovatív modelleket létrehozni, amiket az emberi szándék vezérel.

 

A Fonda senior UX designere, Jason Lievesley az egyedi designokról mesélve arra biztatott minket, hogy merjük szabadjára engedni a kreativitásunkat, és adjunk különleges élményeket a felhasználóknak, mert ez fog minket kiemelni a tömegből, ami egyrészt vonzóvá tesz, másrészt pedig fokozza a márka ismertségét. Egy felmérés szerint az emberek 38%-a hamar elhagyja a kevésbé mutatós weboldalakat, viszont a következetes UX design javítja a navigációt. Az egyszerűség a kulcs, ami csökkenti a vizuális zajt, és csak a funkciókra összpontosít.

 

A nap lezárásaként a UX Book Club aktuális eseményén vettem részt, ahol Debbie Levitt Your Customers Know You Suck című könyvét elemeztük és négy fős csapatokban UX kutatással kapcsolatos kérdéseket vitattunk meg egymás között. 

Kép forrása: https://www.uxcon.at/

A második, csütörtöki napot Birgit Geiberger nyitotta az IKEA-tól, aki az emberközpontú vezetésről tartott előadást. A felmérések szerint évente 1 milliárd dollárba kerül a depresszió és a szorongás okozta produktivitás hiánya, és hogy a vezetőknek 69%-ban van hatása a dolgozók mentális egészségére. Az empátia innovációt, jólétet és a dolgozók megtartását eredményezheti. 

 

A Google-től érkezett Javier Bargas, aki a Google Play UX kutatását vezette. Ő a felhasználói élmény méréséről beszélt: hogyan szeretnénk, hogy a felhasználók kapcsolatba lépjenek a digitális termékünkkel és hogy mik azok a változások a felhasználói viselkedésben, ami a cél elérését jelzi.

 

Egy hosszabb ebédszünet után a design és a fejlesztés közötti távolság csökkentéséről tett javaslatokat Johannes Lehner. Azt tanácsolta a senior designereknek, hogy tanuljanak bele egy kicsit a kódolásba, mert ezáltal jobban megérthetik, hogy a fejlesztők hogyan dolgoznak, plusz a tervezés során olyan elemeket tudnak létrehozni, amikről tudják, hogyan implementálhatók.

 

Vivek Arun, az Adidas Runtastic senior product designere bemutatta, hogy az adiClubbal hogyan motiválják a felhasználókat a sportolásra. Az, hogy pontokat adunk, jelvényeket osztogatunk, és ranglistát állítunk fel, még önmagában nem fogja izgalmassá tenni a digitális terméket. Magát az élményt kell belsőségessé tenni azáltal, hogy választásokat, személyes kihívásokat adunk a felhasználóknak funkciók formájában, például megválaszthatják, hogy melyik útvonalon szeretnének futni, és ezeket az útvonalakat változtathatják is, miközben ugyanazt a célt érik el. A felhasználók szeretik a meglepetéseket: digitális húsvéti tojások formájában ajándékokat adhatunk nekik, amik csak akkor válnak elérhetővé, ha az applikáció egy-egy rejtett funkcióját felfedezik.

 

A konferencia utolsó előadója a bécsi operaház igazgatója, Christopher Widauer volt, akinek korábban egyáltalán nem volt tapasztala a UX-ben, viszont szerette volna innoválni az operát, és az otthonokba is elvinni, így streaming platformot alkotott, amin keresztül élő adásokat közvetítenek. “A világ saját magát tökéletesíti? Nem, cselekednünk kell, ahogyan a felmenőink is tették” – zárta a mondandóját.

 

A UXCon nem véletlenül a régió legrangosabb szakmai eseménye: az előadók, a szakmai programok és a szervezés is világszínvonalú volt, a konferenciáról két utazóbőröndnyi hasznos tanáccsal, inspirációval és tanulsággal tértem haza. Biztos vagyok benne, hogy  elhangzottakat a munkám során is alkalmazni tudom majd.

 

Read more

Generációkra szabott tervezés

2024.03.21.

clock 7 perc

A mesterséges intelligencia szerepe a design szakmában

2023. februárjában a UX Budapest 3 különböző szakmai hátterű szakembere a mesterséges intelligencia szakmai [...]

2023.02.23.

clock 6 perc

UX design alapok: Mi az a felhasználói élmény tervezés?

A UX design manapság majdnem annyira felkapott kifejezés, mint a Mesterséges Intelligencia. Szakmai cikkek, LinkedIn [...]

2023.02.03.

clock 6 perc