Generációkra szabott tervezés

Hogyan tervezzünk generációkhoz mérten, általánosítások elkerülésével

A digitális élmények folyamatosan változó világához idomulnak a felhasználói igények is. Éppen ezért kiemelten fontos a DONE UX/UI designereinek felismerniük és megérteniük, hogy a korosztályok hogyan kapcsolódnak a digitális termékekhez, szolgáltatásokhoz, ugyanis képességük, érdeklődési körük, hajlandóságuk befolyásolja ezek használatát. Éppen ezért most azt vizsgáljuk, hogy generációkhoz mérten hogyan érdemes tervezni, ugyanakkor az általánosításokat elkerülni, hiszen az egyéni preferenciák és viselkedések különbözhetnek a felsoroltaktól.

Z-generáció (1997 – 2012)

Mobilközpontú tervezés

A mobile-first megközelítés ajánlott hiszen ez adja a Z-generáció digitális létezésének központját. Ők szívesebben használják a mobiljukat, mint bármely más digitális eszközt.

Személyre szabás

A Z-generáció tagjai szeretik a személyiségüket beleadni a digitális termékekbe, szolgáltatásokba, legyen szó a kezdőlap elrendezéséről vagy a séma színéről. Emiatt törekedni kell a testreszabhatóság lehetőségére.

Hiteles képek

A Z-GEN tagjai pozitívan reagálnak azokra a képekre, amelyek valós embereket ábrázolnak valós helyzetekben. A stockfotókat szkeptikusan fogadják és bár felületesen találkoznak a  közösségi médiában influenszerekkel, csak azokat követik figyelemmel, akik számukra elérhetőek.

A technológia integrációja

Digitális bennszülöttként a Z-k elvárják a technológiától, hogy beépüljön az életükbe, és gyakorlatiasan használják őket, mint például a VR-t és az AR-t.

Társadalmi interakció

Ez a generáció szociális, és a UX/UI kialakításoknak tükrözniük kell az együttműködés lehetőségét. Az olyan funkciók, mint az applikáción belüli üzenetküldés vagy a közösségi médián keresztüli megosztás hozzájárul a közösséghez tartozás élményéhez.

Folyamatos alkalmazkodás

A Z-generáció preferenciái a közösségi média által változnak, ezért a UX/UI designereknek készen kell állniuk a feltörekvő trendekhez való alkalmazkodásra.

 

Y-generáció (1981 – 1996)

Sebesség

Az Y-generáció tagjai tanúi voltak a technológia alakulásának, viszont mára már intoleránssá váltak a késleltetési idővel és a technológiai késéssel szemben. Elvárják, hogy zökkenőmentesen betöltsenek az alkalmazások minden platformon.

Időgazdálkodás

Az ezredfordulósok nagyra értékelik az olyan termékeket, amelyek időt takarítanak meg, és helytől függetlenek, mint például a podcastek, amik hangos összefoglalót kínálnak.

A figyelem megtartása

A csoport tagjainál nagyobb az esély arra, hogy a keresőn vagy a közösségi médián keresztül találnak meg valamit, minthogy maguk látogatnának meg kezdőoldalakat. Emiatt a figyelmüket meg kell tartani, kapcsolódó tételjavaslatokkal kell áthelyezni egyik cikkről, videóról, termékről a másikra.

Türelmetlenség

Ha időről és figyelemről van szó, ez a generáció megválogatja, hogy azokat kiknek szánja. Ha egy felület nem tudja őket lekötni, akkor tovább állnak. Érdemes különleges, ám kényelmes ötleteket is belevinni a tervezésbe.

Tapasztalat

Ez a generáció a teljes UX/UI élményt holisztikusan szemlélik, mert a tapasztalatot értékelik az anyagi javakkal szemben, és szívesen vásárolnak olyan cégektől, amiktől egyedinek érzik magukat. Álmodozó típusnak is tartják őket, gyakran ki vannak téve a sztereotípiáknak, emiatt szeretnek elrugaszkodni a realitás talajától.

Mobilközpontú tervezés

Akárcsak a Z-generációnál, úgy az Y-nál is elengedhetetlen a mobilra való tervezés. Ők voltak az elsők, akik okostelefont használtak életük első szakaszában, és mivel a gyors elérést részesítik előnyben, ezt a mobil biztosítja számukra.

 

X-generáció (1965 – 1980)

Hitelesség

Az X-generáció tagjainak elegük van az üres ígéretekből. Világosságra és tömörségre vágynak. Ők egy kifinomult és tanult csoport, akik olyan cinikus világszemlélettel rendelkeznek, ami befolyásolja, hogy hogyan keresnek, vásárolnak, tanulnak.

Feladatorientáltság

Az egyszerű, közvetlen tartalom és kialakítás kínálása a cél. A designnak dísztelennek, ám funkcionálisnak és navigálhatónak kell lennie, mint például a Wi-Fi jelszó megadása, ami csak azt szolgáltatja, amire szükség van.

Részletek

Az egyszerűség nem azt jelenti, hogy minimális mennyiségű szöveget kell az X-generációnak adni, hanem éppen ellenkezőleg. Ők vágynak a részletekre, hogy mindent elolvassanak, összehasonlítsanak, mélyre ássák magukat mielőtt döntést hoznának. Minden más generációnál többet akarnak megtudni egy adott termékről, melynek megvásárlását fontolgatják. Ebben diagramok, ábrák, táblázatok lehetnek segítségükre.

Felismerés

Mivel ez a generáció törekszik a könnyű használhatóságra, keresik a könnyen felismerhető tervezési mintákat, amiket már máshol is láttak, mint például a menü-, gombikonok. Ugyanakkor nem szeretik a leegyszerűsített felületeket, mert nem akarják, hogy máshogyan legyenek kezelve, mint a fiatalabbak. Inkább a logikusság és a kockázatkerülés a főszempont.

Hozzáférhetőség

A termék hozzáférhetőség javítása érdekében érdemes személyre szabhatóságot kínálni nekik is, főleg, hogy ez a generáció idősödő szakaszban van, emiatt gyakoribbak az egészségügyi problémák. Ilyen funkció lehet például a betűméretek, színkontrasztok megváltoztatása.

Hűség

A cégeknek az X-generációba érdemes fektetniük hosszú távon, ugyanis ez a csoport hűséges marad a márkához, ha olyan termékeket fedeznek fel, amelyeket értékelni tudnak, ezzel az értékesítésben egy biztos bázist alakíthatnak ki.

 

A digitális termék, szolgáltatás hozzáférhetőségének javítása jobb használhatósághoz vezet, ami jobb felhasználói élményt, ezzel együtt pedig felhasználói elégedettséget jelent. Mármint ez lenne az ideális. A UX/UI designerek előtt álló kihívás az új technológiák és az emberek közötti kapcsolat könnyűvé tétele; a Z keresi az innovációt, az Y-nak fontos a teljesítmény, az X-nek pedig a részletesség. A generációk keresztmetszetét megtalálni nem lehetetlenség, legalábbis az Amazonnak már sikerült: a megtekintési előzményeket, termékajánlatokat a vásárlók viselkedésére szabták, következetes felhasználói felület biztosítanak (tehát nem végeznek drasztikus változásokat a kinézeten és az elrendezésen), cselekvésre hívnak fel a kezdőlap kialakításában, a keresőt automatikus kiegészítő funkcióval látták el, ami segít abban, hogy a felhasználók ne csak azt találják meg, amire szükségük van, hanem a kapcsolódó termékeket is. Egy 2019-ben végzett felmérés szerint, amit generációk között végeztek, a válaszadók 94%-a vásárolt az elmúlt évben az Amazonról.

 

Összefoglalva, nem elérhetetlen a többgenerációs közönség igényeit kielégíteni. Figyelni őket, majd magatartásuk szerint alakítani a felületeken pozitív mutatókat hozhatnak a cégek számára.

Read more

Felhasználók, élmények és a világ megváltása

Medior UX designerünk, Kiss Katalin ellátogatott az egyik legrangosabb nemzetközi UX konferenciára, a UXCon Vienna 2023-ra, ahol 550 szakmabeli gyűlt össze 20 különböző országból, hogy 2 napon keresztül szakmázzon, előadásokat hallgasson és kapcsolatokat építsen. 

2023.10.16.

clock 6 perc

A mesterséges intelligencia szerepe a design szakmában

2023. februárjában a UX Budapest 3 különböző szakmai hátterű szakembere a mesterséges intelligencia szakmai [...]

2023.02.23.

clock 6 perc

UX design alapok: Mi az a felhasználói élmény tervezés?

A UX design manapság majdnem annyira felkapott kifejezés, mint a Mesterséges Intelligencia. Szakmai cikkek, LinkedIn [...]

2023.02.03.

clock 6 perc