A mesterséges intelligencia szerepe a design szakmában

UX meetup élménybeszámoló

2023. februárjában a UX Budapest 3 különböző szakmai hátterű szakembere a mesterséges intelligencia szakmai térhódításáról tartott előadást, amin a DONE. design csapata is részt vett. Gőcze Tímea UX szakértőnk beszámolója következik.

Mesekönyv egy nap alatt

Az első előadó Bereczki Nóra marketingszakértő volt, aki a Midjourney és a ChatGPT segítségével írt egy 12 történetből álló mesekönyvet, mindössze 8 óra alatt. Tavaly ősszel a férje hívta fel a figyelmét a Midjourney-re és a benne rejlő lehetőségekre, ekkor kezdte el próbálgatni és tanulni a használatát.

Illusztráció: https://starryai.com/

Az előadás során bemutatta az alkotás különböző fázisait, hogy hogyan tanulta meg a Midjourney-ben a megfelelő promptok használatát. Szemléletes volt a példája, ahogyan az algoritmusnak adott utasításokat finomhangolva először egy elnagyolt pizzatornyot generált, majd ahogy a következő promptban pontosította a pizzák fajtáját, elrendezését és a kamera nézőpontját, létrejött a szinte tökéletes kép. 

Rengeteget fejlődött a felület az elmúlt pár hónapban: az algoritmust szinte azonnal lebuktató hibák közül a szemek torz ábrázolását mára orvosolták a Midjourney fejlesztői és a végtagonként öt ujjnál több generálása is hamarosan javítva lesz – a hat ujjal született Ady Endre képeinek az alkotásánál ez azért okozhat majd gondot. 

Az esemény képeit a UX Budapest csoportból vettük

A szoftver további ismert gyengesége, hogy jelenleg egy meséhez csak egy képet tud generálni, tehát ugyanolyan stílusban, a korábban megalkotott karaktereket használva még nem tud alkotni, de egy jó grafikus a meglévő alapanyagokból már erős alapra építkezhet. 

Nóra a Midjourney után beszélt a ChatGPT-ről, amit a mesekönyv szövegének megírásához használt. A mese angol nyelven készült el, mert a magyar ragozásban még nem annyira erős a felület és itt is igaznak bizonyult, hogy egy képzett kreatív szakember kezei alatt nagyon jó történeteket lehet az eszköz segítségével összehozni.

UX és a mesterséges intelligencia

A következő előadó Almási Ádám product strategist volt, aki azt demonstrálta, hogy a UX szakmán belül milyen lehetőséget rejt a ChatGPT használata. Itt példaként hozta, hogy hogyan lehet különböző perszónákat, felhasználói interjúkérdéseket alkotni a megfelelő promptok használatával, illetve ezeken felül még az ötletelésben is tud segítséget nyújtani.

Természetesen még megvannak az eszköz korlátai – mivel előre megadott információkból dolgozik, így előfordul, hogy hibázik és helytelen válaszokat ad. Ezért fontos, hogy nem szabad teljes mértékben csak a ChatGPT által generált információkra támaszkodni, érdemes inkább egy olyan eszközként gondolni rá, mint ami segítheti a munkánkat.

ChatGPT

Az utolsó előadó maga a ChatGPT volt, akit Csertán Ákos promptolt. Ákos elmesélte a prezentáció összerakásának a folyamatát: először megkérte a ChatGPT-t, hogy rakjon össze a UX design prezentációról egy témakör listát, majd mindegyik témakörhöz kért egy-egy bővebb szöveget is. Ezután szintén egy AI eszköz segítségével az elkészült prezentáció szövegét videós formában is elkészítette.

Mivel minden témakörhöz külön készült szöveg a ChatGPT által, így a végső prezentáció bár szórakoztató és egyben kicsit félelmetes is volt a robotszerű prezentálókkal, ugyanakkor tele volt ismétléssel és általános információkkal.

UI szemmel az előadás

Ferenczi Barna senior graphic designer és Nágel Eszter junior graphic designer is részt vett az előadáson, ők UI szemmel picit máshogy látták az MI térhódítását. 

Barna: „Nehéz megbecsülni, hogy a jog mikor fogja behozni a technológiát, de amíg a generált képek felhasználási jogai ennyire tisztázatlanok, addig a szellemi tulajdon elbitorlása folyamatosan fel fog merülni. Ugyanakkor az előadás más aspektusba helyezte az algoritmus kreálta képeket. Ha például valami teljesen egyedi illusztrációt kellene generálni egy adott témához, amihez szinte biztos, hogy nem találnék kész anyagot vagy órákat kellene töltenem az elemek felkutatásával, azt egy huszárvágással elintézhetem 10-15 perc alatt úgy, hogy a végeredmény teljes mértékben az általam kívánt hatást fogja elérni. 

Illusztráció: https://starryai.com/

Bár óriási technológiai ugrást jelent, amit ez a típusú alkalmazott MI képvisel, de attól azért még messze van, hogy kreatív emberi elme és szem nélkül hozzon létre megfelelő alkotásokat, ráadásul amíg nem képes egységes vizuális rendszereket és designokat létrehozni, addig nem jelent igazán komoly fenyegetést a designerekre nézve. 

Pár hónapon belül valószínűleg egy remek szakmai kiegészítés lesz az eszköztárunkban, emiatt pedig érdemes lesz minél korábban megtanulni a promptolás „művészetét”. 

Az előadás során ami kicsit ijesztő volt számomra az, ahogyan a chatGPT által megírt előadást egy Colossyan (szereplőgenerátor MI) generálta arc olvasta fel enyhén kibernetikus izomrángásokkal, mégis egészen élethűen. Ekkor pár percre elkapott a Skynet érzés. 

Eszter: Az előadás tanulsága számomra, hogy az MI-t nem ellenségként kell kezelni, hanem eszközként, ami egyszerűbbé teheti és felgyorsíthatja egy grafikus munkáját. Kiemelten fontos az önfejlesztés, az új technikák és technológiák adaptálása. Emberi előnyként a fantáziánk és a kreativitásunk valószínűleg még hosszú évekig megmarad, nehéz elképzelni olyan mesterséges intelligenciát, ami ezeket is helyettesíteni tudja majd. 

 

Hogyan tudjuk használni a mesterséges intelligenciát a DONE.-nál?

Házon belül jelenleg még csak a ChatGPT-vel próbálkoztunk UX kutatások során, például a piacon található versenytársak vagy más hasonló oldalak felkutatásában vettük hasznát.

 

ChatGPT szerint:

Read more

Generációkra szabott tervezés

2024.03.21.

clock 7 perc

Felhasználók, élmények és a világ megváltása

Medior UX designerünk, Kiss Katalin ellátogatott az egyik legrangosabb nemzetközi UX konferenciára, a UXCon Vienna 2023-ra, ahol 550 szakmabeli gyűlt össze 20 különböző országból, hogy 2 napon keresztül szakmázzon, előadásokat hallgasson és kapcsolatokat építsen. 

2023.10.16.

clock 6 perc

UX design alapok: Mi az a felhasználói élmény tervezés?

A UX design manapság majdnem annyira felkapott kifejezés, mint a Mesterséges Intelligencia. Szakmai cikkek, LinkedIn [...]

2023.02.03.

clock 6 perc