5 jel, hogy a weboldalad a múltban ragadt

Eljött az idő a frissítésre?

Az évnek már több mint a fele eltelt, de sok weboldal mintha még mindig nem érkezett volna meg 2023-ba. Rosszul strukturált elemek, elavult betűtípusok, már nem létező közösségi oldalakra vezető linkek, hogy csak a leginkább szem előtt lévő problémákat említsük. Ezek mellé összeszedtünk 5 pontot, amik megbízhatóan tanúskodnak arról, hogy egy weboldalra már ráférne a frissítés.

 

Statikus felhasználói élmény

 

Talán ezen a legkönnyebb javítani: mikrointerakciókkal feldobhatjuk a felhasználói élményt, visszajelzést adhatunk a látogatónak és élettel tölthetjük meg a digitális termékeket.

Forrás: Dribble, Mauricio Bucardo

Szinte bármilyen, az oldalon végzett interakciót (űrlapkitöltést, videó elindítását vagy akár csak egy hivatkozásra kattintást) színesebbé és szórakoztatóbbá tehetünk, ha a felhasználóval folyamatos kapcsolatot tartunk fent mikroanimációkkal. Ezek nemcsak a zavartalan navigáció élményét tudják biztosítani, de kiváló indikátorai is annak, hogy az oldal éppen nincs lefagyva.

 

Mobilnézet hiánya

 

A statisztikák szerint ma már hazánkban is magasabb azoknak az aránya, akik számítógépük helyett telefonjukat használják online asztalfoglalásra, éttermi menük megtekintésére vagy bejelentkezésre valamilyen időpontfoglaló rendszerbe. De nemcsak ezeknek a szolgáltatóknak fontos, hogy weboldaluk jól működjön telefonon is – könnyen versenyhátrányba kerülhet bármelyik vállalkozás, amelyik nem gondoskodik a különböző képernyőméretekre való optimalizációról.

Forrás: Unsplash, Lance Reis

 

Az Instagram esete jó példa arra, hogy ennek a típusú átjárhatóságnak mindkét irányba működni kell: egy mobilra optimalizált alkalmazásnak folyamatosan javították az asztali verzióját és ezzel egy újabb felhasználói réteget is megtudtak szólítani. A Google nehezen kiismerhető, oldalakat rangsoroló algoritmusa is elsősorban a mobilnézet alapján kategorizál, tehát keresőoptimalizációs szempontból is fontos a reszponzivitás.

 

Képcsere? Kerítsünk gyorsan egy fejlesztőt!

 

Az oldalon a kisebb változtatásokat (szövegek vagy képek cseréje, egy új blogbejegyzés hozzáadása vagy egy termékleírás frissítése) egy számítógépekhez csak felhasználói szinten értő kollégának is el kell tudnia végeznie. Ha minden módosításhoz egy fejlesztő segítségét is igénybe kell venni, akkor érdemes újragondolni az oldal újrahúzását úgy, hogy egy könnyen használható tartalomkezelő rendszer (CMS) köré építik újra.

 

Mi az a scrollytelling?

A scrollozás és a storytelling nem túl fantáziadús összevonása, vagyis görgetés közben válunk a részesévé egy interaktív márkatörténetnek, termékbemutatónak vagy egy oknyomozó anyagnak. A figyelem töredezetté válásával egyre nehezebbé vált a hosszú, statikus anyagok befogadása, tehát ha ilyen tartalmak találhatók az oldalunkon, érdemes a scrollytelling segítségével feldolgozni azokat, mint ahogy tettük például mi is a működésünket bemutató aloldalunkon.

 

Lassan töltődik be az oldal

 Az oldalbetöltés sebességét nem lehet eléggé hangsúlyozni, mégis sokan lebecsülik ezt a tulajdonságot. A statisztikák szerint a potenciális látogatók fele elhagyja az oldalt, ha az 3 másodpercen belül nem töltődik be és a Google tartalmi rangsorolásában is hátrébb kerülünk egy ilyen oldallal.

Forrás: Unsplash, Luke Chesser

A legszomorúbb, hogy sok weboldal üzemeltetője észre sem veszi, hogy milyen lassú az oldala, mert náluk cacheből egy pillanat alatt betöltődik – érdemes a Google dedikált oldalával megmérni, hogy a mi oldalunk betöltési sebessége milyen.

Read more

5 designtrend, ami 2024-et meghatározza majd

Vajon mi fogja 2024-ben meghatározni a designtrendeket? Összegyűjtöttük 5 pontba a szeritünk legesélyesebbeket.

2023.12.11.

clock 3 perc

Mit csinál a webdesigner?

Bemutatjuk, milyen feladatokat lát el egy webdesigner, mely területekhez kell értenie és milyen fizetésre számíthat, aki ezzel foglalkozna.

2023.10.05.

clock 5 perc

A felnagyított probléma

Mi az összefüggés a nagy felbontású kijelzők elterjedése és a széteső weboldal designok között? Cikkünkből kiderül!

2023.09.21.

clock 3 perc