weboldal_tervezes

Ötlettől a kattintásig – így tervezzük meg weboldalunk funkcióit!

Ha megfogalmazódott a fejünkben egy saját weboldal gondolata, rengeteg eldöntendő kérdésre kell választ adnunk, mielőtt akár egyetlen pixel is elkészülne belőle. Cikkünkben a tervezés lépéseit szeretnénk bemutatni pontról-pontra.

Mik legyenek az alapfunkciók?

Az első és talán legfontosabb lépésként a fejlesztő csapatnak meg kell ismernie a megrendelő szolgáltatását és célközönségét, melyet a project management csapat mér fel egy ügyfélinterjú során. Mivel nincs két egyforma ügyféligény, ezért nincsenek dobozos megoldások sem – egy jó weboldal egyedi és tartalmaz minden olyan alapfunkciót, ami kiszolgálja az oldalra látogatók igényeit és kommunikálja az adott márka értékeit is. 

Mivel WordPress rendszert használunk, ezért már alapból rendelkezésünkre áll egy authentikáció és adminisztrációs oldal, így ezeket már nem kell külön lefejlesztenünk és így költséghatékonyak lehetünk már a nulladik lépésnél is. 

Nézzünk pár alapfunkciót, melyek a leggyakrabban jelennek meg egy-egy projekt során!

Authentikáció

Egy e-commerce oldalnál vagy egy olyan portálon, ahol egyes tartalmak csak bizonyos látogatók számára érhetők el, szükséges alapfunkció egy regisztráció-, bejelentkezés- és profiloldal. 

Bár a WordPress tartalmazza ezeket alapelemként, mindenképpen szükséges felmérni a speciális igényeket és megtervezni, hogy pontosan milyen adatokat szeretnénk kérni az ügyfelektől, amelyek a későbbiekben szükségesek lesznek az oldal működéséhez. Fontos, hogy ezeket a felhasználó bármikor tudja szerkeszteni, hogy naprakész adatokat tartalmazzon a rendszerünk. Ez hasznos lehet például egy olyan rendszer esetén, ahol az ügyfeleink megrendelésekeiket és igényeiket online szeretnék leadni, és ahelyett, hogy egy bonyolult cégirányítási rendszerbe kényszerítenénk őket, egy felhasználóbarát, letisztult oldalon végezhetnek minden ügyintézést és innen kerülnek aztán a megadott adatok a rendszerünkbe. 

 

Kapcsolat form

 

Kapcsolatfelvételi lehetőség minden esetben kell egy weboldalra, a kérdés csak az, hogy milyen formában a legoptimálisabb ez a megrendelőnek. Nem elég pár beviteli mezőt megadnunk és várni az ügyfeleket. Nagyon fontos, hogy ezt is megtervezzük UI/UX oldalról is, hogy az oldal üzemeltetője minden szükséges információhoz hozzájusson és a kitöltőnek se legyen negatív élmény megadni túl sok, akár látszólag irreleváns adatot is.

Milyen egyedi funkciókat érdemes integrálnunk?

 

A projekt kezdetén a PM csapat felméri az ügyfél egyedi igényeit is. Sokan azért nem mernek belevágni egy új weboldal vagy rendszer fejlesztésébe, mert úgy gondolják, hogy túl egyedi a működésük, azt nem lehet egy rendszerrel lefedni, pedig egy WordPress oldal nemcsak erre képes, de akár összehangoltan is tud működni egy másik technológiával készült, például Laravel egyedi fejlesztésű rendszerrel.

 

Felhasználói élményt javító funkciók

Bizonyos funkciók egyetlen célja, hogy a látogatóknak kellemes élmény legyen az oldalon töltött idő. Senki sem szeret lassú, nagy energiaforrás igényű oldalakat használni – ezeket javíthatjuk például gyorsítótárazással, képek automatikus tömörítésével vagy népszerű és fontos tartalmak automatikus előrehelyezésével az oldal tartalmában.

Biztonsági funkciók

Gyakori tévhit, hogy egy WordPress oldal nem lehet biztonságos. Hogy miért gondolják ezt sokan? Mert a WordPress egy nyílt forráskódú, ingyenes rendszer, ezért bárki számára elérhető az interneten. Ezáltal a hackerek számára is nyitott és könnyen megismerhetik a sérülékenységeit, egy biztonsági rés megtalálásával pedig akár több oldal is támadhatóvá válik. Jó hír viszont, hogy könnyen megvédhetjük az oldalunkat, ha ismerjük ügyfeleink pontos sérülékenységi faktorait és folyamatosan naprakészen tartja egy szakértő csapat az oldalunkat, azon minden biztonsági beállítást végrehajtva. Kifejezetten fontos ezért egy biztonságos szervert választani, melyen biztonságban tudhatjuk adatainkat.

Admin funkciók
Egy weboldal esetén létfontosságú, hogy a fejlesztett felület és funkciók is felhasználóbarátak legyenek, viszont fejlesztőként fontos szempont az is, hogy a megrendelő számára olyan adminfelületet biztosítsunk, amely általa is könnyen átlátható és gyors működést biztosít.